Nyheter

Forskningsrapporter till riksstämman

Nu är det dags att anmäla forskningsrapporter inför årets Riksstämma i Göteborg 13-15 november.

Vi vill ha din ifyllda anmälan samt rapporten senast 8 maj, för att hinna sammanställa underlaget till Tandläkarförbundet. Anmälan finns bifogad i mailet. 

Anmälan och rapport mailas till fredric.thyberg@regionvarmland.se.

Forskningen ska ha ett orofacial medicinskt fokus.

Alla huvudrapportörer kommer att presentera sin forskningsrapport muntligt 10 minuter och ytterligare några minuter för frågor. Forskningen bör helst inte vara äldre än 2 år. Huvudrapportörer som är Tandläkare och medlemmar i Sveriges Tandläkarförbund får entrébiljett till hela Rikstämmans tre-dagars-program. Bidrag till resa och uppehälle betalas inte ut av Svenska Tandläkare-Sällskapet.

Rapportörerna ansvarar själva för att lägga in abstract i eventappen. Den som står som huvudrapportör kommer att få en länk för registrering och ytterligare information längre fram.

Vår förening kommer även att nominera en av rapporterna till ”Bästa rapport”. Den som nomineras dit ska förutom sin muntliga rapport också spela in sin rapport och skicka in till Tandläkarsällskapet senast 30 september. Detta för att juryn ska ha bättre förutsättningar att utse en vinnare. Observera att det är endast medlemmar i Svenska Tandläkarsällskapet som kan nomineras till ”Bästa rapport” och om man inte anger sitt medlemsnummer i anmälan är man utom tävlan.

Vi ser som vanligt fram emot era spännande rapporter. 

Forskningstipendium SOM 2024

Bästa SOM-medlem!

Svensk Förening för Orofacial Medicin (SOM) har inrättat ett stipendium för att främja forskningen in ämnesområdet. Stipendiesumman för 2024 är 50 000 kr. Vid flera sökande kan beloppet komma att delas upp. Stipendieansökan är endast öppen för medlemmar i SOM.

Stipendiets ändamål är att främja forskning och/eller presentation av forskningsresultat (resestipendium) inom ämnesområdet. 
Ansökningshandlingarna finns på www.som.nu. Handlingarna ska vara föreningens sekreterare till handa senast 29 februari 2024.

Ansökan skickas till via e-post till lena.marell@umu.se

Frågor om stipendiet besvaras av stipendienämndens representant Pia Höddelius:  pia.hoddelius@hotmail.com.

 Välkommen med din ansökan!

ECG 2023

118 deltagare från 20 länder. Det blev den numerära summeringen av ECG 2023, en europeisk kongress som blev global. Två dagar på Ersta konferensanläggning med Stockholms vackraste utsikt över inloppet till Slussen och promenadavstånd till Gamla stan.

Dagarna fylldes med föreläsningar och posterpresentationer där både svenska och utländska talare/presentatörer gav oss en inblick i var äldretandvården står idag och vart vi är på väg. Det finns ett stort internationellt intresse för hur vi i Sverige samarbetar i team där tandhygienisten tar ett stort ansvar men också hur andra professioner tas in.

Kongressen var ECG:s årliga kongress som cirkulerar mellan olika europeiska länder tillsammans med uppdraget att vara organisationens president. I år var det undertecknad och Sverige som hade äran att genomföra detta.

Varje år delas ECG Award på 5000 euro ut, sponsrat av Wizo AZM. De sponsrade även kongressen tillsammans med Gerodontology Association via professor Frauke Muller samt Oral-B. Deltagaravgifterna hålls låga med rabatter för doktorander och post docs, varför sponsringen är en viktig del i att få ihop budgeten.

ECG Award gick till Norge och Ingrid Beate Ringstad som presenterade en pågående multiprofessionell satsning under handledning av käkkirurg, professor Janicke Liaaen Jensen. Ämnet representerade väl kongressens tema som lyfte den orala hälsans roll i ett gott åldrande.

44 postrar presenterades och posterkommittén hade ett drygt arbete att få fram en vinnare. Det blev en danska, Linnea Eiseman de Almeida, etnolog som arbetar i ett multiprofessionellt projekt i Köpenhamn för att förbättra den åldrande befolkningens munhälsa. Även här ett gott exempel på kongressens tema.

Bland alla representanter från olika länder syntes flera OFM:are och i SOM-tidningen kommer så småningom en rapport från kongressen.

Kanske fick OFM också representeras av middagens underhållning som gavs av ”Baby Chicken” från Uppsala, ett band med funktionshindrade personer lett av Ted Dluzewski och hans son. De fick även de vanligtvis lite återhållsamma japanerna att spontant dansa runt borden! Sverige kan stolta över att på olika sätt försöka möjliggöra för personer med särskilda behov att leva ett aktivt liv – där också en god oral hälsa ingår.

Inger Wårdh

Den 31/3-2023 examinerades Corina Bardan i Norrköping

Hon examinerades av Lena Mårell universitetslektor vid institutionen för odontologi vid Umeå universitet.

Corinas examinationsföreläsning handlade om odontologiskt omhändertagande av patienter inför, under och efter hematopoetisk stamcellstransplantation. Trots att området är komplext och lyckades Corina få alla åhörare i salen att hänga med i det komplexa vårdflödet kring dessa patienter.

Corina börjar nu efter avslutad utbildning på Centrum för Orofacial Medicin i Östergötland.

The 49th SFOPOM meeting

Scandinavian Fellowship for Oral medicine och Oral pathology (SFOPOM) är en förening som förenar oral medicin och oral patologi inom Skandinavien och höll sitt första årliga möte i Göteborg redan 1971. Detta möte har arrangerats årligen sedan dessa och nu är det dags för Göteborg att vara värd för mötet igen. Vi som arrangörer hoppas att fler svenska oral medicinare vill delta i detta möte för att förena oral medicin och oral patologi även inom Sveriges gränser, precis som i många andra länder.

Temat för årets möte är pigmenteringar och det kommer även vara fallbaserade diskussioner, forskningsrapporter och föreläsningar.

Varje år utses även en Pindborg föreläsare till minne av Prof. Jens Jörgen Pindborg. Denna utnämning ges till en person som utfört framstående insatser inom klinik och forskning inom vårt fält.

Mötet äger rum den 23-25 augusti och se länk för mer information avseende program och kursavgifter: http://www.sfopom.org/ under fliken Next meeting.

Sista anmälningsdag är 17 april. Här finns länk till anmälan: https://forms.office.com/e/8wv8K9ENRh

Varmt välkomna!

Organisationskommittén
Jenny Öhman
Gunnar Warfvinge
Anna Ljunggren
Liv Kroona
Jenny Olsson
Jonas Sundberg
Bengt Hasséus

ECG CONGRESS 2023

ÅRETS TEMA: Oral hälsa som en del i ett framgångsrikt åldrande

Konferensen genomförs den 14:e – 15:e september. I år har vi glädjen att få anordna ECG:s årliga konferens i historiska lokaler på Ersta konferens, Stockholm. Konferensen kommer att bjuda på både nationella och internationella forskare under två dagar.

Sista anmälningsdag för deltagande i konferensen och för att skicka in abstract är den 12:e maj.

Välkommen att anmäla dig och kollegorna för två trevliga dagar i Stockholm

Mer information om konferensen och anmälan finns på konferensens hemsida:

https://ecgcongress2023.com/